Loading...
Jouw data aan het beveiligen...

De NIS2 voor jou als kleine ondernemer!

Als je onze website vaker hebt bezocht, dan ben je inmiddels op de hoogte wat de NIS2 nou precies is. Je weet inmiddels ook voor wie het is, en je weet dat de eerste deadline niet gehaald kon worden door de overheid.

Maar, wat betekent de NIS2 nou precies voor kleinere ondernemers. De NIS2 is natuurlijk vooral gericht op essentiƫle sectoren, maar dat neemt niet weg dat het ook invloed heeft op jouw bedrijfsvoering!

1. Uitbreiding van de Scope

De NIS2-richtlijn breidt de lijst van sectoren en type bedrijven die onder de cyberveiligheidsregels vallen uit. Dit betekent dat kleine ondernemers die voorheen niet in de scope vielen, er nu wel onder vallen. Val jij er nu nog niet onder, dan is het waarschijnlijk een kwestie van tijd. De NIS richtlijnen zullen steeds strenger en uitgebreider worden.

2. Strengere Beveiligingseisen en Incidentrapportage

Kleine ondernemers die onder de NIS2-richtlijn vallen, moeten voldoen aan strengere beveiligingsmaatregelen en zijn verplicht om ernstige cyberveiligheidsincidenten te rapporteren. Behalve dat je dus een meldplicht hebt wanneer je een datalek hebt, ben je ook verplicht om proactief te beschermen tegen aanvallen en lekken. Dit houdt in dat je er zoveel mogelijk aan moet doen om jouw data en netwerksystemen te beveiligen.

Nu kan je zeggen, maar er valt bij mij niets te halen. Jouw klanten zullen daar anders over denken. Zij zullen het niet waarderen wanneer tijdens een datalek hun gegevens op straat komen te liggen. Ɠf wanneer ze uit jouw naam een spookfactuur krijgen.

Dit is ook de reden waarom de NIS richtlijnen steeds verder zullen worden uitgebreid.

3. Toezicht en Handhaving

Met de invoering van NIS2 krijgen nationale toezichthouders meer bevoegdheden om naleving te controleren en te handhaven.
Hoewel dit ook het geval was met de AVG en hier weinig van terecht is gekomen. Is het signaal vanuit de overheid wel dat dit bij de NIS richtlijnen wel degelijk gaat gebeuren.
Dit kan voor kleine ondernemers betekenen dat ze onderworpen kunnen worden aan audits en er sancties kunnen volgen wanneer zij niet voldoen aan de eisen.

4. Financiƫle Impact

Het naleven dan de NIS2 hoeft niet de wereld te kosten. Echter, als kleine ondernemer moet je er wel rekening mee houden dat het een extra investering gaat kosten. Waar normaliter de cyber security niet mee wordt genomen in budgettering, zou het verstandig zijn om hier een aparte post voor te maken.

Denk hierbij aan pro-actieve waarneming van breuken en lekken. Abonnementskosten voor de software om te beveiligen, maar ook investeringen in fysieke beveiligingsopties. Zoals het beveiligen van een serverruimte, of het veilig opbergen van computers.

De grootste valkuil in cyber security is nog altijd de menselijke factor. Houdt daarom rekening met het investeren in training. Niet alleen in geld, maar ook in tijd.

5. Bewustwording en Voorbereiding

Voor kleine ondernemers is het essentieel om bewust te zijn van de nieuwe regelgeving en te beoordelen in hoeverre deze op jouw bedrijf van toepassing is.
De informatie verstrekt door de overheid is vaak lastig te begrijpen, vraag daarom bij jouw ICT bedrijf of hun cyber security specialist wat het voor jou inhoudt. Zo weet jij waar je aan moet voldoen en hoeveel stappen je nog moet zetten.

Voor kleine ondernemers zijn de stappen vaak niet heel ingrijpend en zijn de aandachtspunten vaak makkelijk op te lossen.

Conclusie

De NIS2 brengt nieuwe uitdagingen op het gebied van cyber security voor kleine ondernemers. Maar daarnaast brengt het ook nieuwe kansen! Stabielere klanten bijvoorbeeld. Wanneer jij als kleine ondernemer al voldoet aan de richtlijnen van de NIS zullen de grote partijen jou eerder als leverancier kiezen dan een partij die nog niet voldoet.
Het is belangrijk om in te zien dat het hoogstwaarschijnlijk niet bij deze richtlijnen blijft, maar dat dit een continu proces van verscherping en uitbreiding is. Daarom raden we je aan om op tijd aan de slag te gaan met jouw cyber security. Voorkomen is makkelijker dan genezen.

Weten wat de NIS2 voor jou als kleine ondernemer inhoudt? Maak dan eens een afspraak met de grootste (2.18m) cyber security specialist van Noord-Nederland. Mark vertelt jou graag wat er nodig is en hoe jij pragmatisch kan voldoen aan de richtlijnen van de NIS2.

woensdag 8 mei, 2024

Onze overige artikelen

Je kan jezelf niet de grootste cybersecurityspecialist noemen en vervolgens geen kennis delen. Daarom hebben we hieronder nog een aantal artikelen uit onze kennisbank uitgelicht!

Donderdag 17 oktober, 2024
NIS2: Wat moet je als ondernemer weten?!
NIS2: Wat Moet Je Als Ondernemer Weten? De NIS2-richtlijn, die voortbouwt op de eerdere NIS1, vereist dat lidstaten deze wetgeving vandaag (17 oktober 2024) volledig hebben geĆÆmplementeerd. Lidstaten hadden de periode tussen 16 januari 2023 en 17 oktober 2024 om de wetgeving om te zetten in meer specifieke regels en instructies om te voldoen aan […]
Lees meer
Vrijdag 6 september, 2024
Cybersubsidie voor kleine bedrijven!
Vanaf 2 september kunnen kleine bedrijven opnieuw aanspraak maken op de ā€˜Mijn Cyberweerbare Zaakā€™-subsidie. Met een budget van ā‚¬1.000.000, stimuleert het Digital Trust Center bedrijven om essentiĆ«le cybermaatregelen te treffen. Denk hierbij aan veilige netwerktoegang, wachtwoordbeheer, en tweefactorauthenticatie. Deze subsidie dekt 50% van de kosten, met een maximum van ā‚¬1.250 per bedrijf. De urgentie is […]
Lees meer
Woensdag 4 september, 2024
Welke kansen creƫert de NIS2?
In het vorige artikel hebben we het gehad over NIS2 voor jou als kleine ondernemer, nu gaan we het hebben over de kansen voor je bedrijf als je voldoet aan de richtlijnen van NIS2. Door te kijken naar de kansen en voordelen van de nieuwe richtlijnen, kan jij als kleine ondernemer zien hoe we cyberbeveiliging […]
Lees meer